Taegeuks en poomsae’s zijn taekwondostijlpatronen, samengesteld uit verschillende bewegingen: lopen, stoten, sprongtechnieken, verdedigings- en traptechnieken.

foto30

Verplichte examenstof
Stijloefeningen geven de leerling, maar ook de trainer een mogelijkheid om te kijken hoever een persoon technisch gevorderd is in taekwondo. Bij de examens is iedereen bij Yu Sin Kwon vanaf de gele band verplicht een taegeuk te lopen die hoort bij de te halen graduatie.

 

Taegeuks
Er zijn acht verschillende taegeuks. Ze worden aangegeven met Chinese telwoorden, namelijk IL (1), I (2), SAM (3), SA (4), O (5), YUK (6), CHIL (7), PAL (8). Achter deze telwoorden gebruikt men het woord JANG. Als je bijvoorbeeld de 8e taegeuk loopt, dan zeg je ‘TAEGEUK PALJANG’. In 1995 werd besloten om over te stappen van de oude stijlvorm (hyongs) naar de nieuwe taegeuks. Dit besloot de World Taekwondo Federation (WTF) om eenheid te krijgen in de uitvoering van verschillende stijlvormen.

Poomsae’s
Poomsae’s zijn hogere stijlpatronen en worden beoefend door dangraadhouders (= zwarte banders). Er zijn negen poomsae’s (telling begint bij nr. 9), namelijk KORYO (2e dan), KEUMGANG (3e dan), TAEBAEK (4e dan), PYONGWON en SIPJIN (5e dan), CHONKWON (6e dan), HANSU en ILYO (7e dan).

 

Videobeelden taegeuks en pommsae’s

http://www.taekwondoparkstad.nl/stijlfiguren/

 

foto2