De kunst van gecoördineerde kracht. Hapkido is net als de Olympische sport taekwondo een Koreaanse zelfverdedigingskunst. Sinds 1997 geeft Yu Sin Kwon hierin les. Hapkido wint steeds meer aan populariteit. Vooral de jeugd van Hellevoetsluis vindt het een toffe sport.

Waar staat hapkido voor?

HAP     = harmonie

KI         = innerlijke Kracht

DO       = weg (bijvoorbeeld de af te leggen weg bij het uitvoeren van een verwurging)

Hapkido is geen hard op hard sport zoals thai of kick boxing, maar een sport waarbij souplesse en zelfontwikkeling hoog in het vaandel staan. Deze verdedigingskunst bevat zowel elementen uit taekwondo als uit het (Japanse) aikido.

het graf van Myung Jae Nam, oprichter van de Internationale Hapkido Federatie/IHF

Sportschoolhouder Roddy Rijke bij het graf van Myung Jae Nam, oprichter van de Internationale Hapkido Federatie/IHF

Het bestaat uit uiteenlopende verdedigingsvaardigheden, zoals het raken van vitale punten, traptechnieken, stoten, vegen, werpen, hefboomtechnieken, stokvechten, grondworsteltechnieken, verdedigen tegen aanvallen met steekwapens, valbreken, ki-technieken en zogenaamde controletechnieken door middel van drukpuntmanipulatie. De uitgevoerde aanvalskracht wordt gebruikt om de ander ten val te brengen.

Hapkido kent drie onderdelen:

  • het traditionele hapkido
  • hankido
  • hankumdo

Hankido

Hankido is vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw ontwikkeld door grootmeester Myung Jae Nam. Eerst nadat hij de traditionele hapkido stijl uitgebreid bestudeerd had. Deze stijl herkent men aan zijn mooie, vloeiende cirkelvormige bewegingen, die de beoefenaar gebruikt om zijn tegenstander onder controle te krijgen. Nederland was het eerste land buiten Korea waar hankido werd geïntroduceerd.

Hankumdo, ook ontwikkeld door Myung Jae Nam en in 1997 tijdens de opening van de Internationale Hapkido Spelen aan het publiek gepresenteerd, bestaat uit drie onderdelen: basis snijbewegingen, gevorderde snijbewegingen en zelfverdedigingstechnieken.

Kwan nyom hapkido

Hapkido is de basis, sinds een paar jaar heeft Yu Sin Kwon samen met zustervereniging Yu Sin Kwan (Rotterdam/Hoogvliet) hieraan een nieuwe dimensie toegevoegd: het kwan nyom hapkido, ontwikkeld door de Australische grandmaster Geoff Booth (8e dan hapkido / 9e dan sin moo hapkido). Deze vorm van hapkido streeft naar complete zelfverdediging, geen onnodige stappen of lastige stijlvormen. Beoefenaars ‘gaan terug naar de straat’ en hanteren de stelling: als je je moet verdedigen doe het zonder omwegen, kort en krachtig, doelgericht en effectief. Slechts enkele scholen in Nederland hebben dit concept omarmd.

4_Hapkido

Recreatief hapkido

Voor sporters en hapkidoïns die om allerlei redenen niet met regelmaat de lessen kunnen bijwonen, maar toch bezig willen. Met recreatief hapkido doe je gewoon mee met de klas zonder de verplichting om graduaties te behalen. Je hapkidoot puur voor je eigen plezier, zelfverdediging en het op peil houden van de conditie, zonder maximaal te hoeven presteren. De klas wordt ook niet in aparte groepen verdeeld, iedereen traint met elkaar.

1 (32)

International Hapkido Alliance

Master Geoff Booth (foto) leidt de International Hapkido Alliance (IHA), waarvan hij oprichter en tevens hoofdinstructeur is. Sinds 2012 is Yu Sin Kwon officieel lid van deze wereldorganisatie én van het hieraan gelieerde Kwan Nyom Hapkido Nederland(KHN) en de Dutch Hapkido Alliance. Na Geoff Booth zijn Roddy Rijke en Henrie Ceulen bovendien de hoogste dangraadhouders (6e dan) in de wereld.

Hapkido2

Grandmaster Geoff Booth (9e dan).

In 2017 vierde de Dutch Hapkido Alliance haar 10-jarig bestaan, een feit dat niet onopgemerkt voorbijging. Yu Sin Kwon organiseerde het feest in de kantine van Sportcomplex De Fazant, waar ook IHA-oprichter Geoff Booth, de Hellevoetse wethouder Sport, Hans van Lith en hapkidoïns uit het buitenland acte de presence gaven (foto’s).

Alliance-1

alliance-2

Lidmaatschap IHA

Als je je als lid aanmeldt bij Yu Sin Kwon krijg je een paspoort waarin alle resultaten worden opgeschreven en je krijgt ook een identiteitskaart. Hapkido-leden zijn automatisch ook lid van de IHA.

Koninklijk onderscheiden

Roddy Rijke werd op 26 april 2017 Lid in de orde van Oranje Nassau. Deze Koninklijke Onderscheiding kreeg hij uitgereikt in zijn woonplaats Spijkenisse (foto) wegens zijn verdiensten voor de sport en de samenleving op Voorne-Putten. Onder zijn bezielende leiding gaf Yu Sin Kwon – waar nodig – ook invulling aan haar sociale functie in Hellevoetsluis.

4_Hapkido_24_Hapkido_3

International Martial Arts Hall of Fame

Het drietal Roddy Rijke, Geoff Booth, Henrie Ceulen (foto) is in 2016 opgenomen in de International Martial Arts Hall of Fame. Deze eer kregen ze toebedeeld tijdens een speciale gala-avond in Asperen. Niet de eerste de beste lijst van beroemde martial artsbeoefenaars. Samengesteld door het Comité Behoud Martiaal Erfgoed dat verbetering van het imago van de krijgskunsten en vechtsporten hoog in het vaandel heeft staan. Beroemdheden in de International Martial Arts Hall of Fame zijn onder andere Jon Bluming, Raffi Liven, José Pisa, Juerg Ziegler en Semmy Schilt.

Roddy_Geoff_Henrie

Aanmelden voor hapkidolessen bij:
Roddy Rijke | 06-37 32 34 42 | yusinkwon-hkd@outlook.com
Henk Verberne | 06-28 55 32 37 | yusinkwon-hkd@outlook.com of h.m.verberne@upcmail.nl
Michel Ruisch | 06-28 78 16 24 | yusinkwon-hkd@outlook.com

Briefing in De Fazant van de dangraad-examencommissie.