Yu Sin Kwon JOGGT en is Lekker Bezig!

Onder de noemer JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) wijst Taekwondo en Hapkido Vereniging Yu Sin Kwon al jaren tijdens de lessen op een gezonde leefstijl.

 

Met JOGG gaat gemeente Hellevoetsluis door tot 2020. Dit landelijke initiatief richt zich op jongeren tot 19 jaar. In Hellevoetsluis heeft de lokale aanpak de naam ‘Lekker bezig! Hellevoetsluis’ gekregen. Leerlingen (en ook hun ouders) krijgen het advies om te kiezen voor een gezonde traktatie, wanneer ze hun verjaardag willen vieren in de sportzaal. Dat is niet alleen lekker, maar ook leuk. Liever geen Mars- of Bountyreepjes, maar fruit en andere gezonde hapjes.

 

Fruit en water
Op alle jeugdtoernooien in onze sporthal, maar ook tijdens sportinstuiven elders in Hellevoetsluis wordt er standaard fruit en water uitgedeeld. Gesponsord door lokale fruitboeren en supermarkets, met steun van welzijnsorganisatie PUSH. Lekker Bezig helpt bij het nastreven van een gezonde levensstijl door het eten van (meer) fruit te stimuleren. Neem bijvoorbeeld de Granny Smith appel: onderzoek heeft uitgewezen dat deze appel helpt bij het voorkomen van overgewicht.

 

Obesitas

Het aantal kinderen met overgewicht neemt wereldwijd sterk toe. Ook in Nederland. Ongeveer 1 op de zeven jongens en 1 op de zes meisjes heeft overgewicht. In sommige wijken is dat zelfs 1 op de 3 kinderen. Ernstig overgewicht en obesitas bij kinderen is een duidelijke risicofactor voor overgewicht en chronische ziekten bij volwassenen.

Ouders: geef je kinderen water mee naar school

foto water homepage

Uit onderzoek blijkt dat de drinkpakjes voor kinderen tot 6,5 suikerklontjes per pakje (200ml) bevatten, dat is 6 kilo suiker per jaar, aldus Foodwatch. Kinderen die deze pakjes meekrijgen naar school krijgen hierdoor veel suiker binnen en dit kan leiden tot overgewicht. Daarom pleit Jongeren Op Gezond Gewicht er al langer voor dat kinderen water drinken op school.

Ouders moeten wennen

Het blijkt dat kinderen en jongeren heel makkelijk overstappen op het drinken van water. Het zijn vooral de ouders die moeten wennen. Sommigen twijfelen bijvoorbeeld aan de hygiëne en de kwaliteit van drinkwater. Anderen vragen zich af of hun kind dan wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Door ouders hierin goed te informeren wordt hen al snel duidelijk dat water drinken heel goed en gezond is.

1 (49)1 (54)

Water drinken wordt weer normaal

Jongeren Op Gezond Gewicht maakt met de landelijke campagne ‘DrinkWater’, water
drinken weer de normaalste zaak van de wereld. JOGG-gemeenten houden themaweken, geven voorlichting en helpen scholen een beleid rondom het drinken van water in te voeren. Jongeren Op Gezond Gewicht helpt scholen over te stappen op drinkwater met de website overopdrinkwater.nl en ondersteunt Kraanwaterdag van Vitens. Hierdoor ontdekken kinderen dat water drinken lekker, gezond en zelfs leuk is. Gelukkig zien we hierdoor dat het drinken van water op kinderdagverblijven en basisscholen in Nederland steeds normaler wordt.

1 (52)

Wilt u meer weten? Kijk voor informatie op www.lekkerbezighellevoetsluis.nl.

Surf ook op www.jongerenopgezondgewicht.nl.