Geschiedenis

Nederland maakte in 1965 voor het eerst kennis met Taekwondo. Tal van Koreaanse grootmeesters werden indertijd over de wereld gestuurd. Met als doel deze vrijwel onbekende Aziatische vechtsport/kunst onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

Taekwondotraining voor junioren en senioren.

Zo werd in plaatsen als Venlo, Nijmegen, Enschede en Oss getraind onder leiding van 5e danner Kwon Moo Gun. Kort daarna werd in Den Haag de legendarische Park Yong-Soo binnengehaald.

Yu Sin Kwan

Het eiland Voorne-Putten maakte begin jaren’80 van de vorige eeuw voor het eerst kennis met taekwondo. Verantwoordelijk hiervoor was Henrie Ceulen (3e dan taekwondo, 7e dan hapkido). Met een aantal vrienden, waaronder Roddy Rijke (2e dan taekwondo, 6e dan hapkido) stond hij in 1981 aan de basis van Taekwondoschool Yu Sin Kwan in Spijkenisse.

Roddy Rijke en Henri Ceulen, pioniers van het eerste uur.

Yu Sin Kwon Hellevoetsluis

Yu Sin Kwon in 1993

Yu Sin Kwon in 1993 (gymnastieklokaal Bolwerk).

Onder de koepel van Yu Sin Kwan werden martial arts verenigingen opgericht in Hellevoetsluis (begonnen met taekwondo, later aangevuld met hapkido en recreatief hapkido, verdedigen op straatniveau/street level survival en ladies self defense) en Rotterdam/Hoogvliet (hapkido). In 1999 verzelfstandigde de school in Hellevoetsluis naar een vereniging met eigen statuten en een eigen naam: Taekwondo en Hapkido Vereniging Yu Sin Kwon. De drie verenigingen werken nauw met elkaar samen. Yu Sin Kwan Taekwondo (Spijkenisse) veranderde in 2016 haar naam in Taekwondo Voorne-Putten. Hapkido Rotterdam/Hoogvliet hield vast aan zijn eigen naam Yu Sin Kwan.

Ignacio Willems en Roddy Rijke, oprichters van Yu Sin Kwon Hellevoetsluis.

Non-commercieel

Yu Sin Kwon is een non-commerciële, bij de Kamer van Koophandel geregistreerde vereniging die het vooral moet hebben van gezond sporten. De vereniging leunt zwaar op de vrijwilligheid en goodwill van bestuursleden, docenten, leerlingen en ouders.

Oud-voorzitter en erelid Humphrey Poldervaart (links), in 2017 gekozen tot vrijwilliger van Hellevoetsluis. Humphrey overleed helaas in 2018 na een kort ziekbed. De vereniging zal hem altijd blijven herinneren als een ‘no nonsense’ bestuurder: niet lullen, maar poetsen!

Lesgeld

Het lesgeld is een van de laagste in de regio. Heeft u weinig geld te besteden omdat u een laag inkomen heeft? Dan kunt u in aanmerking komen voor het Participatiefonds. Het Participatiefonds is een vergoeding voor de kosten van bijvoorbeeld contributie voor sporten of andere leuke activiteiten, een cursus of een dagje uit.

Participatiefonds

Het Participatiefonds kunt u één keer per jaar aanvragen voor elk volwassen persoon (vanaf 18 jaar) van uw gezin. U kunt deze vergoeding elk jaar opnieuw aanvragen. Het gaat om een bedrag van maximaal €200,00 dat u kunt gebruiken voor bijvoorbeeld:
– contributie sport- of andere verenigingen, zwemmen, kosten van bijbehorende sportkleding;
– bezoek theater, bioscoop, concert, museum, dierentuin, attractiepark, et cetera;
– kosten internetprovider;
– cursussen, lesgeld muziekschool, zwemlessen en dergelijke;
– contributie bibliotheek.

Lees meer over het Participatiefonds op:
https://www.hellevoetsluis.nl/Inwoners/Bijstand/Financieel_steuntje_in_de_rug/Participatiefonds

Kindpakket

Voor kinderen heeft de gemeente een andere regeling: het Kindpakket. Hiervoor gelden andere voorwaarden. Kijk voor meer informatie op de gemeentepagina over het Kindpakket.

Aanbod

Jong en oud worden bij Yu Sin Kwon in de gelegenheid gesteld Koreaanse vecht- en verdedigingskunsten als taekwondo, hapkido te beoefenen.

Bij hapkido is verdedigen op straatniveau (street level survival) een belangrijk item: leren hoe je je in de buitenruimte moet verweren tegen aanvallers. Er is ook plek voor zogenoemde recreatieve hapkidoïns. Je doet dan gewoon mee met de klas, zonder de verplichting om graduaties te behalen. Je hapkidoot puur voor je eigen plezier en houdt je conditie  op peil zonder maximaal te hoeven presteren. De klas wordt ook niet in aparte groepen verdeeld.

Ladies self defense is ook een van de sportieve mogelijkheden bij Yu Sin Kwon. Voor vrouwen die doordeweeks weinig tijd hebben en daarom op de reguliere trainingsdagen niet mee kunnen doen aan een martiale sport. Ze willen wel in beweging blijven. De lessen worden bij voldoende deelname op vrijdag gegeven, maar de dames kunnen ook op andere dagen meetrainen met de hapkidogroep.

Lesgeving

De lessen worden gegeven door goed opgeleide docenten, bijgestaan door een aantal assistenten. Sinds 2015 heeft Yu Sin Kwon een eigen dojang in Sportcomplex De Fazant aan de Fazantenlaan 4. Daar wordt van maandag tot met donderdag les gegeven.

Jeugdige hapkidoïns met hun leraren.

Gezamenlijke strandtraining in Hellevoetsluis.

Vestigingen op Voorne-Putten en in Rotterdam/Hoogvliet

  • Taekwondo- en Hapkidovereniging Yu Sin Kwon Hellevoetsluis: sportcomplex De Fazant, Fazantenlaan 4, Hellevoetsluis.
  • Taekwondovereniging Voorne-Putten: sporthal Verdilaan 194, Spijkenisse.
  • Hapkidovereniging Yu Sin Kwan, sporthal Aalreep 20, Hoogvliet.

Activiteiten

Naast de reguliere lessen worden elk seizoen veel in- en outdooractiviteiten gehouden in Hellevoetsluis en daarbuiten. Deze activiteiten staan min of meer in lijn met taekwondo en hapkido. Zodra de gelegenheid zich voordoet, doet Yu Sin Kwon dit samen met haar zusterverenigingen in Spijkenisse (Taekwondo Voorne-Putten) en  Rotterdam/Hoogvliet (Yu Sin Kwan Hapkido).

2_Geschiedenis_5

Outdoortrainingskamp voor de jeugd en senioren vanaf 14 jaar.